Breaking News

Историјски фалсификат да је Стефан Првовенчани круну добио од папе

Поново активиран стари историјски фалсификат да је Стефан Првовенчани круну добио од папе

.
 .
U „Politici“ od 15. januara 2016. najavljeno je da Radio Televizija Srbije sprema seriju o Nemanjićima povodom „800 godina srpske nezavisnosti, od kako je Stefan Prvovenčani dobio krunu od pape“ a ne od vizantijskog cara.
To je stari istorijski falsifikat koji je pisac ovog članka demantovao još 1995. u časopisu „Raskovnik“ (urednik Nenad LJubinković) i 2004-2005. u „Svetigori“, časopisu Mitropolije Zetske.
A sada, posle 20 godina RTS hoće da oživi demantovani falsifikat! Na osnovu čega? Da li se nešto novo pojavilo u nauci? – Nije.
Ako RTS prinudno naplaćuje pretplatu od građana, to ne znači da sa njihovim parama može i da prinudno širi dezinformacije na štetu Srpskog naroda.

U prethodnom članku smo pokazali kako je u manastiru Mileševa, na fresci iz 1219,veliki župan Stefan Nemanjić prikazan sa vizantijskim krunskim vencem (stematogirionom) na glavi (sl. 1).
Posle krunisanja velikog župana Stefana Nemanjića za Prvovenčanog Kralja Srpskog, 20. maja 1221. u Žiči, preko stematogiriona je doslikana kupolasta kraljevska kruna (stema) koju je dobio od vizantijskog cara Teodora Laskarisa (sl. 2).
Stematogirion je bio naslikan na živom malteru, fresko-tehnikom kad i sam portret, a kasnije preko njega je seko-tehnikom doslikana kupolasta kruna, tako da se danas vide samo njene konture.
Još dok je bio princ, Stefan Nemanjić, mlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, se 1191. oženio Jevdokijom, najmlađom bratanicom vizantijskog cara Isaka II (car 1185-1195.).
Posle cara Isaka, Stefanov tast je postao car Aleksije III Anđeo (car 1195-1204) i svojim zetovima je dodelio odgovarajuće titule; Aleksije Paleolog, suprug najstarije careve ćerke Irine, postao je prestolonaslednik sa titulom despota, a Teodor Laskaris, suprug careve srednje ćerke Ane, i Stefan Nemanjić su dobili titule sevastokratora, sledeće dostojanstvo posle despotskog.
Tako je princ Stefan Nemanjić 1195. postao prvi srpski sevastokrator i prvi stranac sa ovom titulom u Vizantiji.
Uz titulu sevastokratora Stefan Nemanjić je od cara AleksijaIII 1195. dobio i odgovarajuće znake dostojanstva; plavu kolastu azdiju, plavi ogrtač sa zlatom izvezenim dvoglavim orlovima u krugovima, i sevastokratorski stematogirion. Stefan je plavu kolastu azdiju nosio samo godinu dana, dok je bio princ-prestolonaslednik.
Kad se veliki župan Stefan Nemanja 1196. zamonašio i povukao u Hilandar, presto je zbog međunarodno priznatog visokog ranga u vizantijskoj svetskoj pravoslavnoj hijerarhiji nasledio Stefan, a ne stariji brat Vukan, veliki vojvoda u Zeti.
Stefanova vladarska titula je glasila: „veliki župan i sevastokrator, zet bogovenčanog kir Aleksija, cara grčkog.“

4. Stefan Nemanjić sa doslikanom stemom Prvovenčanog Kralja Srpskog, Bogorodica Ljeviška
Danas je sačuvan samo jedan Stefanov prinčevski portret u plavoj sevastokratorskoj kolastoj azdiji. Nalazi se u Sabornoj crkvi Svete Bogorodice Ljeviške u Prizrenu (sl. 3). Crkva je podignuta u IX-X veku, a obnovljena je u doba kralja Milutina između 1306-1313.
Nove freske su naslikali čuveni dvorski slikari grčkog porekla Nikola Evtihije i Mihailo Astrapa. Stefanov portret je rađen prema predlošku iz neke starije crkve koja danas više ne postoji, i predstavlja mladog Stefana sa oko 30 godina. Freska je dobro očuvana. Desno od Stefana stoji neidentifikovani mladi Nemanjić u crvenoj kolastoj azdiji sa stematogirionom na glavi.
Na osnovu insignija može da se zaključi da je to princ iz kraljevskog doba; na glavi ima stematogirion, koji je stepen niže od kupolaste kraljevske krune steme, a crvenu kolastu azdiju nosi kao član Kraljevskog doma Nemanjića.
Dakle stematogirion Stefana Nemanjića je i u Mileševi i u crkvi Bogorodice Ljeviške prepravljen u stemu, da narod može da vidi kako izgleda Kralj Stefan Prvovenčani sa krunom koju je dobio od vizantijskig cara.
Prema tome, Stefan je od 1195-1221 nosio stematogirion, a od 1221-1228 kupolastu kraljevsku krunu stemu. Od 1195-1196 je nosio plavu kolastu azdiju sevastokratora, a od 1196-1221, kao veliki župan i od 1221-1228, kao kralj, nosio je vladarsku crvenu kolastu azdiju.
Sve Stefanove insignije su bile vizantijskog carskog porekla.

Autor: Ljubomir Stevović
(факти)

Нема коментара

ranktrackr.net